Espresoarele de cafea

Iubești cafeaua și nu îți poți începe ziua fără a-i simți gustul și aroma? Vrei să ai parte de cel mai intens gust al unei cafele pe care să ți-o prepari chair tu? Atunci ai nevoie de un espresor, dar înainte de a te grăbi să îți cumperi unul care nu este potrivit gusturilor tale, citește acest articol. În acest articol vom vorbi despre espresoarele de cafea, dar și despre modul de preparare al cafelei astfel încât să ai cunoștiințele necesare pentu a savura un gust intens.

Pornind de la denumire, espresorul de cafea este un dispozitiv creat special pentru a prepara espresso, o cafea intens aromată și rafinată ce a devenit extrem de apreciată și populară în ultimii ani. Principiul de funcționare al acestuia presupune trecerea forțată a apei fierbinți prin stratul de cafea măcinată și presată, extrăgându-se astfel esența și producând cafeaua cremoasă pe care o savurăm.

Este cert faptul că pe piață există mai multe tipuri de espresore, însă cele mai răspândite variante sunt următoarele:

Espresoare manuale – aceste espresoare reprezintă varianta clasică a espresorelor iar utilizarea lor necesită și un anumit grad de pricepere, astfel încât să ajungem la gustul și aroma dorite. De obicei, aceste espresoare sunt prevăzute, pe principiul clasic, cu o pompă care forțeaza apa fierbinte manuală și un filtru de cafea (locul unde este împinsă apa). Deși, acest tip de espresor este unul tradițional, în continuare este unul apreciat de foarte mulți băutori de cafea întrucât le permite controlul total al procesului de preparare. În acest caz, se impune ca utilizatorul să dreprindă abilitătatea și experiența necesară pentru a-și produce singur cafeaua espresso dorită. – puteți găsi espresoare manuale dând click aici pe pagina celor de la itgalaxy.ro

De asemenea, espresoare manuale mai puteți găsi și pe următoarele platfome: pe pagina alleop.ro apăsând click aici, pe pagina dwyn.ro apăsând click aici, pe pagina breville-romania.ro apăsând click aici și pe pagina mobino.ro apăsând click aici.

Totodată utilizarea unui espresor manual mai necesită și utilizarea unui dispozitiv pentru măcinarea cafelei, în cazul în care preferați cafeaua boabe. – puteți găsi râșnițe dând click aici

Espresoare semiautomate – sunt espresoare similare celor manuale, doar că pompa de apă fierbinte este automatizată, făcând astfel  ca prepararea să fie mult mai ușoară și mai rapidă. Espresore din această gamă au un control automat al presiunii pompei și al temperaturii, dar macinarea este încă manuală, la fel și măsurarea cantității de cafea și prearea acesteia în portafiltru. Începerea și oprirea procesului de extracție se realizează manual de către utilizator, prin acționarea unui buton. – puteți găsi espresoare semiautomate dând click aici

De asemenea, espresoare semiautomate mai puteți găsi și pe următoarele platfome: pe pagina alleop.ro apăsând click aici, pe pagina dwyn.ro apăsând click aici, pe pagina breville-romania.ro apăsând click aici și pe pagina mobino.ro apăsând click aici.

Espresoare automate – Aceste espresoare sunt cele mai populare și, în același timp, cel mai ușor de utilizat. Espresoarele automate au de regulă o serie de setări și de funcții programabile ce permit utilizatorului ajustarea cantității de cafea și de apă în funcție de preferințele fiecăruia. Spre deosebire de espresoarele semiautomate, la cele automate procesul de extracție a cafelei espresso este complet automat. Trebuie doar adăugată cafeaua în portafiltru, iar espresorul va măsura cantitatea de cafea, o va compacta și va extrage automat. De asemnea, unele dintre aceste espresoare sunt sunt prevăzute și cu măcinător de cafea, putând astfel efectua toate etapele procesului de preparare în mod automat (de la măcinare până la vărsare în ceașcă și, în unele cazuri, a laptelui pentru spumă). – puteți găsi espresoare automate dând click aici  pe pagina celor de la itgalaxy.ro

De asemenea, espresoare automate mai puteți găsi și pe următoarele platfome: pe pagina alleop.ro apăsând click aici, pe pagina dwyn.ro apăsând click aici, pe pagina breville-romania.ro apăsând click aici și pe pagina mobino.ro apăsând click aici.

În continuare am pregătit o scurtă listă cu unele dintre cele mai populare braduri de espresoare astfel încât să venim în întâmpinarea nevoilor fiecăruia dintre dumneavoastră. Așadar, în baza studiilor efectuate și în baza preferințelor diferiților utilizatori, cele mai comercializate și utilizate branduri de espresoare din România sunt:

    • Gaggia – este un brand italian care produce espresoare manuale, semiautomate și automate. Gaggia este cunoscut pentru faptul că a introdus espresoarele la nivel comercial în anii 1930 și pentru designul lor clasic, cu carcasă din oțel inoxidabil. Multe modele Gaggia sunt apreciate pentru faptul că produc o cafea espresso autentică și pentru performanța lor durabilă. – le puteți vedea dând click aici pe pagina itgalaxy.ro, dar și pe pagina dwyn.ro apăsând click aici.
    • Breville –  un brand australian cunoscut pentru espresoarele sale automate și semiautomate, care sunt apreciate pentru tehnologia avansată și funcțiile suplimentare, cum ar fi măcinarea automată a cafelei, personalizarea băuturilor și controlul precis al temperaturii. Breville este apreciat și pentru designul său modern și inovativ. – le puteți vedea dând click aici
    • Sage – Sage este un brand britanic cunoscut pentru espresoarele lor automate și semiautomate de înaltă calitate. Aceștia sunt cunoscuți pentru tehnologia lor avansată, precum sistemul lor de preparare a cafelei cu precizie și designul lor elegant. – le puteți vedea dând click aici pe pagina dwyn.ro.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai renumite branduri de espresoare pe piața din Europa și România. Înainte de a achiziționa un espresor, este important să faceți cercetări și să luați în considerare nevoile și bugetul de care dispuneți, iar alegerea finală să reprezinte cel mai eficient model de espresor pentru dumneavoastră.

Procesul de preparare al unei cafele

Acum, că am văzut care sunt espresoarele de cafea, se impune să ne oprim puțin și asupra procesului de preparare al unui espresso cu gust intens. Astfel, considerăm că nu este necesar doar să știm că sunt mai multe tipuri de espresoare ci, pentru a ne bucura de o senzație unică trebui să înțelegem și cum o cafea poate ajunge să fie mai gustoasă și mai aromată decât alta.

Procesul de preparare al cafelei cu un espresor necesită parcurgerea mai multor etape, al căror scop este extragerea gustului și al aromei din cafea și transformarea acesteia într-o băutură concentrată și savuroasă.

Principale etape ale preparării cafelei de către espresor sunt următoarele:

    1. Macinarea cafelei – cafeaua boabe este măcinată astfel încât să se obțină o pulbere fină și uniformă. Măcinătura poate să difere și să fie ajustată în funcție de gustul și de preferințele fiecăruia. Această etapă este considerată a fi una critică în prepararea unei cafele espresso, deoarece măcinătura influențează în mod direct timpul de extracție și, în mod implicit, gustul final al cafelei. Pentru un gust și o aromă perfecte, dimensiunea măcinăturii trebuie să fie una fină, însă nu exagerat de fină, deoarece va afecta gustul. Măcinătura prea fină generează o extracție prea lungă și rezultatul va fi o băutură amară, în timp ce o măcinătură grosieră duce la o extracție scurtă și o cafea fadă. De asemenea, este important să se utilizeze un dispozitiv de măcinat cafea de calitate pentru a obține o măcinătură uniformă și consistentă. – puteți găsi râșnițe apăsând click aici
    2. Încălzirea apei – apa  este încălzită și împinsă prin robinete și conducte pentru a ajunge la espresor. Pentu  asigurarea unei extracții optime gustului și a aromei din cafea, este important ca apa să fie încălzită la o temperatură optimă (90-96 grade Celsius). Este important ca apa să fie la temperatura corespunzătoare pentru a asigura o extracție optimă a aromei și a gustului din cafea. De asemenea, pentru o extracție uniformă este necesar ca espresorul să mențină temperatura apei constantă. Un espresor de calitate va fi prevăzut cu sistem de reglare a temperaturii pentru a permite ajustarea temperaturii în funcție de preferințele fiecăuri utilizator.
    3. Compactarea/ presarea cafelei – măcinătura este ulterior compactată în filtrul denumit portafiltru. Pentru o extracție uniformă, este important ca după compactare/ presare să se obțină  o suprafață netedă și uniformă. Compactarea cafelei se poate face prin utilizarea unui tamper. Presiunea ideală de compactare/ presare a cafelei este considerată a fi între 8 și 10 kg.
    4. Extracția cafelei – apa încălzită la temperatura optimă este pompată prin filtrul portafiltru, unde este trecută prin cafeaua presată, extrăgând astfel aroma unei cafele cu gust intens. Pentru a ajunge la un gust ideal, procesul de extracție trebuie să fie uniform și să dureze între 20 și 30 de secunde. La fel ca și la etapa de măcinare, nerespectarea timpului anterior menționat poate avea efecte neplăcute în privința gustului rezultat. Astfel, o extracție prea lungă conduce la obținerea unei cafele prea amară, iar o extracție prea scurtă poate duce la o cafea fadă.
    5. Crearea cremei – represintă procesul de emulsionare al cafelei ce are loc în timpul extracției pentru a crea spuma care se află în partea de sus a ceștii (crema fină de culoare maro închis de desupra cafelei). Crema reprezintă una dintre caracteristicile importante ale cafelei espresso, întrucât oferă o textură catifelată și bogată. Crearea cremei. Crema se formează datorită presiunii ridicate și a emulsiei uleiurilor din cafea și reprezintă un semn al calității cafelei espresso. Presiunea de lucru a pompei este factorul cheie în ceea ce privește crearea unei spume/ creme ideale. În general, utilizatorii consideră că presiunea perfectă este cea de 9 bari. – puteți găsi espresoare care lucrează la presiunea de 9 bari dând click aici

Cu toate acestea, nu toți utilizatorii consideră că presiunea de 9 bari a pompei este suficient de mare pentru obținerea gustului și aromei ideale. Așadar, unii utilizatori consideră că pe măsură ce presiunea este mai ridicată cu atât gustul va fi mai intens.

O altă valoare a presiunii ce este luată ca etalon este cea de 15 bari. Espresoarele cu o presiune a pompei de 15 bari sunt apreciate de mulți dintre utilizatori și sunt considerate ca fiind cele mai eficiente în extragerea aromei și a gustului din cafea. Cert este că presiunea pompei trebuie să fie de cel puțin 9 bari pentru a produce o cafea espresso cu gust autentic, dar multe espresoare de pe piață au o presiune de 15 bari sau chiar mai mare. – puteți găsi espresoare care lucrează la presiunea de 15 bari dând click aici

Ce trebuie să reținem, este faptul că  nu doar presiunea pompei reprezintă singurul factor care determină eficiența unui espresor. Calitatea componentelor, precum și abilitatea utilizatorilor de utilizare corectă a espresorului, reprezintă, în același timp, alți factori importanți în obținerea unei cafele espresso de calitate.

Până acum am aflat că sunt mai multe tipuri de espresoare și am învățat despre procesul de preparare al unei cafele de calitate, însă trebuie să admitem că aceste detalii nu sunt suficiente pentru a lua o decizie în ceea ce privește achiziționarea unui espresor.

În primul rând, trebuie să decidem ce tip de espresor se potrivește cel mai bine nevoilor și preferințelor personale, din punct de vedere al nivelului de control, al gradului de dificultate în privința modului de utilizare, dar și prețul este un criteriu important.

De asemenea, trebuie să ne gândim și la calitatea cafelei pe care dorim să o preparăm. O cafea de înaltă calitate, proaspăt prăjită și măcinată chiar înainte de a fi utilizată  reprezintă cazul ideal pentru a obține cea mai bună aromă și cel mai rafinat gust. Este recomandat să folosiți cafea cu o prăjire medie spre închisă. – puteți găsi o multitudine de sortimente de cafea dând click aici

În cele din urmă, prețul reprezintă un alt factor important, iar espresoarele pot varia în costuri în mod considerabil. Este important să vă setați un buget și să căutați espresoare care să se încadreze propriile limite impuse, în timp ce încercați să găsisți produsul care să reprezinte cel mai bun raport calitate-preț.

În general, cele mai eficiente espresoare sunt cele care sunt proiectate cu tehnologie avansată și cu o presiune mare a pompei, de cel puțin 9 bari, pentru a asigura o estracție optimă a cafelei. De asemenea, espresoarele cu funcții suplimentare, cum ar fi măcinarea automată a cafelei sau spumarea laptelui, pot fi de asemenea foarte utile în prepararea băuturilor espresso și din lapte.

Ca o concluzie, espresoarele de cafea sunt instrumente esențiale pentru oricine intenționează să savureze o cafea espresso cu gust autentic în confortul propriei bucătării. Cu atâtea opțiuni disponibile pe piață, alegerea espresorului potrivit poate fi adevărată o provocare, însă ținând cont de nevoile și preferințele dumeavoastră, precum celelalte criterii amintite în acest articol, vă veți putea găsi espresoarele perfecte pentru astfel încât să vă puteți bucura de o cafea espresso delicioasă în fiecare dimineață.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *